Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2012 14:32 - Хлор, флуор, ГМО, бои и красоти...
Автор: vesistefanova73 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5458 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Няколко дребни въпросчета се разхождат като червейчета из мозъка ми. Днес например, се чудех, какво има в готварската сол? Проверих. Имало много видове готварска сол – затова ту била полезна, ту от нея се умирало. Имало и такава с флуор – това е онова, за което някой твърдят че ни е много важно и полезно, а пък други казват, че от него затъпяваме прогресивно и хващаме рак. С готварската сол – същата работа като с флуора, ама флуора го слагали и с пастите за зъби и във водата. Аз пък си мислех, че във водата има само хлор. Имало и хлор, ама той не само че не помагал, ами вредял – заедно или отделно с флуора е без значение.  За захарта – същата работа. С кафявата било по-различно, ама те боядисвали бялата захар с кафява боя и всъщност ползата от кафявата захар се превръщала във вреда. Като казах боядисване и се сетих – то и с брашната било така  - боядисвали ги били – на бялото брашно малко кафява боя и ето ти ръжен хляб. Като казах ръж, да се сетих, че те всички жита дето ги сеят из полята ги пръскат с химикали целогодишно. То, от целогодишно се сетих и за едногодишно – демек за ГМО, ама те хранели с него само животните, затова не го указвали на етикетите, пък ние от животните само мляко, сирене и месо си хапваме. Като се сетих за мляко и сирене и си спомних, че едно време си спомнях какъв вкус имаха и млякото и сиренето. А иначе, видях в един голям маркет яйца от свободни кокошки по 1,20лв. яйцето. Правилно – свободата е скъпа работа и не е за всеки. Като стана въпрос за свобода се сетих, че съвсем несправедливо съм пропуснала всичко зелено – пропусках го, защото миналата пролет като се хванах за зелено и се оказах с нитратно натравяне. После се хванах за плодове и се оказах с пестицидно натравяне. Всичкото това защото вече бях спряла повечето от вредностите и организма ми веднага си каза тежката дума. От което логически следва, че или трябва да си продължим с всички вредности, защото ще се опъпчим и изпонатровим (из-по-на-...), или трябва да спрем кое? ВСИЧКО! Не става! Ще се опитам да сготвя виртуално една супа с минимум вредности. Да помислим:

Чиста вода – да не е от градските тръби и да няма хлор, флуор и каквито коктейли там и правят. Значи – минерална и изворна. Има два варианта – да си я купиш или да си я налееш безплатно. Ама като отидеш с колата до водата и си налееш това не се води безплатно, защото си дал пари за гориво, тровил си въздуха и пр. т.е. най-добре би било да си донесеш вода пеша от близко изворче в стъклена бутилка – дамаджанка. Според мен стават и селските чешми, на които пише „водата е негодна за пиене”. Ама като живееш в града, селската чешмичка не ти върши работа.

Моркови – драма...навсякъде има само големи, чисти, гръцки моркови. Български няма – не знам защо. А тези гръцките са толкова големи и толкова чисти, че ме плашат. Картофи – драмата е същата като с морковите. Ако не рискуваш с големите и чистите, може и да попаднеш на мръсни и развалени отвътре родни или вносни. За солта не коментираме, защото с нея започнахме.

Няма да изреждам всичко. Каквото и да решите да сложите в тази виртуална чорба все тая – или е вносно, или е гмо, или е и вносно и гмо, или е с нитрати, или е с пестициди или е с кой знае още колко химически вещества, които със сигурност не са най-любимите на организмите ни.  Всичко това се отнася до една най-обикновена вегетарианска чорба. Темата за месото и какво има в него изобщо няма да я повдигам.

Какво се получава? Дори , ако приемем, че още днес и точно сега решим, че повече няма да наказваме телата си с мазни банички и пресолени бързоубиващи храни, изборът ни се свежда до ... друг вид химикали и друг вид усилия. Кога точно ще ни остане време да отидем за вода? Ако ще си пазаруваме от щандовете с био продукти, ще трябва да работим още повече, защото ще ни трябват повече пари, тъй като тези продукти са по-скъпи. Ако работим повече, за да имаме повече пари, за да си купуваме яйца по лев и отгоре, кога точно ще имаме време да правим нещо друго. Ние и сега нямаме достатъчно време. И какво от това, че ще ядем по-чиста храна, като в организма си ще натрупаме токсини от стреса и бързането, безсънието и притесненията. Накрая  пак ще хванем рак, ама не от храна, а от опитите си да я избегнем. Очевидно и така не става.

Всеки от нас, в някакъв момент от живота си, вероятно е проигравал този спектакъл, или поне част от него. Понеже ситуацията е „параграф 22”, след като и отделим малко време, я замятаме настрани да дочака по-добри времена. По-добрите времена никога не идват.



Тагове:   хлор,   ГМО,   флуор,   пестициди,   нитрати,   храна,


Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vesistefanova73
Категория: Лични дневници
Прочетен: 204687
Постинги: 36
Коментари: 85
Гласове: 289
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031